zaterdag 21 januari 2012

Cover Guardian Eppo


De cover van Eppo 2 van dit jaar zal zal worden opgesierd met een door mij geschilderde illustratie. Toen ik gevraagd werd de cover voor deze Eppo te maken, heb ik onmiddellijk de kans gegrepen om in plaats van een tekening in lijn een geschilderde plaat te maken. Naast het striptekenen is schilderen een grote passie van mij. Sterker nog, als het niet veel te tijdrovend was zou ik Guardian graag helemaal schilderen. De pose die ik heb gebruikt had ik al vrij snel gevonden, het is een uitsnede van de scene onderaan pagina 7 van het verhaal Guardian - Sir Godfried. Na wat schetsjes stond de potlood schets vrij rap op papier. Nadat de Eppo redactie deze schets had goedgekeurd heb ik hem 2 maal vergroot en op canvas overgetrokken, waarna het echte werk kon beginnen. Mijn werkwijze bij schilderijen is als volgt: Eerst schilder ik het hele canvas in een basis kleur, bij deze cover dus het oranje van de achtergrond. Voordeel hiervan is dat deze basiskleur dan ook op de stukken waar je het overschilderd her en der doordrukt. Daardoor worden achtergrond en figuren naar mijn mening meer een geheel. Daarna werk ik eerst de achtergrond uit en vervolgens werk ik langzaam naar voren toe. Daarna scan ik het schilderij in delen in met mijn A4 scannertje, waarna ik het in de computer weer aan elkaar plak. Daarna wat foutjes wegwerken en schaduwen accentueren in photoshop en mijn eerste cover voor de Eppo is een feit! Nog een leuk weetje: Het echte schilderij is in spiegelbeeld gemaakt, foutje bij het overtrekken van de schets!

Hierboven zie je de verschillende fases van de cover. Excuses voor de abominabele kwaliteit van de foto's...

3 opmerkingen:

jip zei

Hoi Robbert,
Een heel mooie cover heb jij geschildert alleen een beetje jammer dat de eppo redactie jouw kleurstelling niet serieus neemt.
Gezien jouw uitleg ga je daar zeer bewust mee om en is het naar mijn smaak ook veel mooier.
Groet Pieter.

Damen Illustraties zei

Beste Pieter,

Ik heb de Eppo zelf nog niet gezien. Als ik hem onder ogen heb gehad zal ik nog even reageren.

Groeten,

Robbert

Damen Illustraties zei

Ik heb zojuist de cover van de Eppo gezien. Uiteraard had ik liever de oranje achtergrond gehad. De motivatie van de Eppo redactie om het oranje van de achtergrond te veranderen in blauw is dat daardoor de titel (EPPO) er meer uitspringt. Daar geef ik ze gelijk in. Oftewel, jammer dat het veranderd is, maar wel met een goede reden. Voor mij weer een leer momentje, waar ik, mocht ik nog eens een cover mogen maken, zeker rekening mee zal houden!